Ενημέρωση και νέες πληροφορίες

… σχετικά με τους λαχανόκηπους για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ.

14/04/2014
Παρουσίαση Λαγοπόδη

Κατεβάστε την παρουσίαση της Επικ. Καθηγήτριας Φυτοπαθολογίας Αναστασίας Λαγοπόδη στο σεμινάριο της 13/04

24/07/2013
Διάθεση των πρώτων χειμερινών λαχανικών (πράσα)

Αυτή την εποχή συνιστάται να γίνει η φύτευση των πράσων. H συγκομιδή τους γίνεται συνεχώς καθόλη την διάρκεια του χειμώνα.
Όσοι καλλιεργητές επιθυμούν μπορούν να τα προμηθευτούν από το Αγρόκτημα (υπεύθυνος ο κ. Θεοδόσης).
Διατίθενται δεμάτια των 25 τεμαχίων προς 2.5 ευρώ.

Οδηγίες φύτευσης :
Φύτευση με φυτευτήρι.
Αποστάσεις φύτευσης 20×20 εκ.
Βάθος φύτευσης 10 εκ.
Ακολουθεί καλό πότισμα.

24/07/2013
Διάφορα διαχειριστικά θέματα

  • Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι απαγορεύεται αυστηρά η καλλιέργεια των κήπων από ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο -σε μικρή κλίμακα- καλλιεργητές να συνοδεύονται από εργάτες, δηλώνοντάς τους ως φίλους, οι οποίοι στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια των λαχανόκηπων. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό, αφενός δεν συνάδει με τον σκοπό του προγράμματος και αφετέρου δημιουργεί θέματα ασφαλείας. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ανάλογο φαινόμενο, θα αναγκαστούμε να αποβάλλουμε τον καλλιεργητή από το πρόγραμμα.
  • Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε μορφής εμπορική συναλλαγή στους λαχανόκηπους από εξωτερικούς επισκέπτες ή και μεταξύ των καλλιεργητών (π.χ. πώληση καλαμιών, φυτών, σκευασμάτων, κλπ.).
  • Παρακαλούμε θερμά να κινείστε μόνο στους κοινόχρηστους διαδρόμους και στους κήπους σας. Εκφράσθηκαν αρκετά παράπονα από καλλιεργητές ότι καταπατούνται οι λαχανόκηποί τους από διερχόμενους συγκαλλιεργητές.

12/07/2013
Forum των λαχανόκηπων

Το forum των λαχανόκηπων έχει ξεκινήσει στην διεύθυνση authorticulture.agrigate.gr
Εκεί θα βρείτε απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα και προβλήματα της εποχής, διάφορες ανακοινώσεις και πληροφορίες που αφορούν τους λαχανόκηπους. Επίσης μπορείτε να γράφετε και τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες.

12/07/2013
Ωράριο λειτουργίας

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου οι λαχανόκηποι θα παραμένουν κλειστοί κατά τις μεσημβρινές ώρες (13:00-17:00).

19/06/2013
Παραγγελίες χειμερινών φυτών

Για παραγγελίες χειμερινών σπορόφυτων μπορείτε να απευθυνθείτε στους φοιτητές ή να στείλετε email στον Θεοδόση Παπαθεοδοσίου έως το τέλος Ιουλίου.
Η παράδοση φυτών θα γίνει σύμφωνα με τις παραγγελίες.
Στο επισυναπτόμενο αρχείο αναφέρονται όλα τα φυτά που θα είναι προς διάθεση.

19/06/2013
Άρδευση

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται προβλήματα στην πίεση του νερού (ειδικότερα τις απογευματινές ώρες).
Η μειωμένη πίεση οφείλεται στη χρήση μεθόδων διαφορετικών της στάγδην (βρύσες, μπεκ κ.λπ.).
Οι νέοι λαχανόκηποι εξυπηρετούνται από ξεχωριστό αντλητικό συγκρότημα, που δεν επηρεάζει το περυσινό σύστημα ποτίσματος, το οποίο πέρσι λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά.
Παρακαλούνται όσοι εξακολουθούν να ποτίζουν με ελεύθερη ροή, λάστιχα και βρύσες να τα αφαιρέσουν και να χρησιμοποιούν μόνο στάγδην άρδευση. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς.
Υπενθυμίζουμε ότι το καλύτερο πότισμα γίνεται τις πρωινές ώρες (από 7 – 9 πμ). Επομένως, όσοι διαθέτουν συσκευές αυτόματου ποτίσματος να τις ρυθμίσουν τις ώρες αυτές.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΡΔΕΥΣΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Εάν παρόλα αυτά εξακολουθούν τα προβλήματα θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα άρδευσης εκ περιτροπής.

19/06/2013
Στάθμευση αυτοκινήτων

Απαγορεύεται αυστηρώς η στάθμευση των αυτοκινήτων στην είσοδο της αποθήκης του Carrefour Mαρινόπουλου.
Το κατάστημα αναγκάστηκε πρόσφατα, να καλέσει την τροχαία Θες/νίκης, καθώς η είσοδος της αποθήκης αποτελεί ιδιωτικό χώρο και παρεμποδίζεται η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων.

12/06/2013
Αναβολή εξαπόλυσης ωφέλιμων εντόμων

Λόγω των επικείμενων καιρικών συνθηκών για το απόγευμα της Τετάρτης 12/06 (μεγάλη πιθανότητα για καταιγίδα, επίφοβη για μη επιτυχή εγκατάσταση) η εξαπόλυση των ωφέλιμων εντόμων θα γίνει την Παρασκευή 14/06 το πρωί (10.00 πμ).
Η παρουσία όσων μπορούν να βοηθήσουν θα ήταν χρήσιμη.
Υπενθυμίζουμε ότι :
Θα γίνει εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων και συγκεκριμένα του αρπακτικού ημιπτέρου εντόμου Macrolophus pygmeus στις τομάτες και του αρπακτικού ακάρεως Amblyseius swirski σε μορφή μικρών φακέλων που θα κρεμαστούν στα φυτά και από τα οποίους σταδιακά θα βγαίνουν τα άτομα στις υπόλοιπες καλλιέργειες κάθε λαχανόκηπου. Η εξαπόλυση θα γίνει από τους φοιτητές μας και με τη δική σας βοήθεια και παρουσία.
Η όλη διαδικασία θα γίνει με τη συμμετοχή και εποπτεία του Προέδρου της Γεωπονικής Σχολής κ. Δημήτρη Κωβαίου, του Διευθυντού του Αγροκτήματος κ. Α. Λιθουργίδη, του υπεύθυνου γεωπόνου κ. Θ. Παπαθεοδοσίου, και των φοιτητών μας.

07/06/2013
Εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων

Την Τετάρτη 12/6/2013 στις 18:00 θα γίνει εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, δηλαδή θα τοποθετηθούν συσκευασίες με ωφέλιμα έντομα σε κάθε λαχανόκηπο. Παρακαλείστε όσοι μπορείτε να παρευρίσκεστε για να βοηθήσετε στη διαδικασία.

08/05/2013
Εγγραφή νέων καλλιεργητών

Παρακαλούνται όλοι όσοι κληρώθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των λαχανόκηπων στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. να περάσουν από το κτήριο Διοίκησης του Αγροκτήματος του Παν/μίου Θεσ/νίκης (Γεωργικής Σχολής, περιοχή Πράσινα Φανάρια), το αργότερο έως την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 (07:30-14:30), έχοντας μαζί σας την ταυτότητά σας, το ΑΦΜ και το ποσό της συνδρομής (120 ευρώ).
Παρακαλούμε ενημερώστε μας σε περίπτωση ακύρωσης. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν επικοινωνήσετε μαζί μας μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, θα καλέσουμε στην θέση σας επιλαχόντα.
Τηλ. επικοινωνίας γραμματείας 2310-473842.

26/04/2013
Παρουσίαση Παπαθεοδοσίου

Κατεβάστε την παρουσίαση του Θεοδόση Παπαθεοδοσίου στο σεμινάριο της 13/04

24/04/2013
Διάθεση κομπόστ και καλίου και παραγγελία ωφέλιμων εντόμων

Από την Τρίτη 23/4/2013 στα γραφεία του Αγροκτήματος (τηλ. 2310 473842) ξεκίνησε: α) η δωρεάν διάθεση του βιολογικού κόμποστ, β) η διάθεση καλίου για άμεση εφαρμογή σε όλη την επιφάνεια του λαχανόκηπου (κόστος 3 ευρώ).

Κατά την παραλαβή των παραπάνω προϊόντων (από 23/4/2013), θα καταβάλλεται παράλληλα και το αντίτιμο για την αγορά των ωφέλιμων-αρπακτικών εντόμων (κόστος 7 ευρώ). Τα έντομα αυτά θα τοποθετηθούν σε κάθε λαχανόκηπο (όπως σας έγινε γνωστό στο σεμινάριο) και θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας από τα φυτοφάγα έντομα. Η συμμετοχή στην προμήθεια των αρπακτικών εντόμων είναι υποχρεωτική για όλους. Παρακαλούμε να φροντίσετε για την έγκαιρη προσέλευσή σας, ώστε το συντομότερο δυνατόν να παραγγελθούν τα έντομα.

Βιολογικό Αγρόκτημα: πώς θα φθάσετε

18/04/2013
Διανομή σπορόφυτων (υβριδίων)

Από τις 16/04/13 ξεκίνησε η διανομή των υβριδίων σπορόφυτων από το Βιολογικό Αγρόκτημα (χάρτης) του ΑΠΘ στην περιοχή του αεροδρομίου τις εξής ώρες:
Δευτέρα – Σάββατο 8:00 – 13:30
Πέμπτη και το απόγευμα 16:00 – 19:00

04/04/2013
Διεξαγωγή Σεμιναρίων

Το Σάββατο 13 Απριλίου θα γίνουν σεμινάρια στο κτήριο της Γεωπονικής Σχολής, που βρίσκεται στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με κύρια θέματα:
– την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των κηπευτικών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και
– τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες των θερινών λαχανικών.
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες καθώς και την κατανομή των καλλιεργητών στα αμφιθέατρα.
[Ενημέρωση 09/04: ΠΡΟΣΟΧΗ!! αλλαγή στην ώρα]

04/03/2013
Ημερολόγιο κήπων Μαρτίου

Κατεβάστε το ημερολόγιο κήπου για τον Μάρτιο

27/02/2013
Υπενθύμιση ανανέωσης συμμετοχής

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων σας ενημερώνουμε ότι:
– αύριο 28/2 λήγει η ημερομηνία ανανέωσης της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα.
– όσοι δεν προσήλθαν ή δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την γραμματεία για τυχόν μικρή καθυστέρηση της συνδρομής τους, θα θεωρηθούν ότι δεν επιθυμούν την συνέχιση του προγράμματος και οι κήποι θα διατεθούν σε νέους καλλιεργητές.

Τηλ. γραμματείας: 2310 473842

14/02/2013
Ελάτε στο Βιολογικό να φτιάξουμε σποροταινίες

Με τη σποροταινία επιτυγχάνουμε:

  • ιδανικές αποστάσεις μεταξύ των φυτών
  • οικονομία σπόρου
  • ρύθμιση του βάθους σποράς
  • καλύτερη βλαστικότητα
  • αποφυγή απώλειας σπόρου από μυρμήγκια

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να σπείρουμε: καρότο, ρεπάνι, ρεπανάκι, ρόκα, κάρδαμο, μαϊντανό, άνηθο, αντίδι, ραδίκι, μαρούλι, σπανάκι, βλίτο
Για συνεννόηση: Θεοδόσης, τηλ. 6988087346

06/02/2013
Ανανέωση συμμετοχής στο πρόγραμμα των Λαχανόκηπων (συμπληρωματική ανακοίνωση)

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας, σας ενημερώνουμε ότι:
1. Η σημερινή συμμετοχή σας λήγει στις 30 Μαρτίου 2013.
2. Όσοι επιθυμείτε να ανανεώσετε την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα πρέπει το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου να έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας.
3. Όσοι έως την ημερομηνία αυτή δεν προσέλθουν (ή δεν επικοινωνήσουν μαζί μας) θα θεωρήσουμε ότι δεν ενδιαφέρονται (βέβαια η σημερινή συμμετοχή τους λήγει στην προαναφερθείσα ημερομηνία).
4. Σκοπός μας είναι έγκαιρα (πιθανότατα Μάρτιο) να προγραμματίσουμε τα σεμινάρια των ανοιξιάτικων λαχανικών για την νέα καλλιεργητική περίοδο (πιθανή εγκατάστασή τους δεύτερο 15νθήμερο Απριλίου).
5. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε όσο ενωρίτερα γίνεται ποιοί δεν θα συνεχίσουν το πρόγραμμα, ώστε να καλέσουμε στα σεμινάρια τους αντικαταστάτες τους.
Για τους παραπάνω λόγους σας παρακαλούμε το γρηγορότερο δυνατόν να ανταποκριθείτε.

05/02/2013
Ανανέωση συμμετοχής στο πρόγραμμα των Λαχανόκηπων

Όσοι καλλιεργητές επιθυμούν να ανανεώσουν για ένα ακόμη έτος την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών λαχανόκηπων του Α.Π.Θ. παρακαλούνται να προσέλθουν στα γραφεία του Αγροκτήματος (απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα), για να τακτοποιήσουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή (120 ευρώ).
Όσοι αποφάσισαν να μην συμμετέχουν να το δηλώσουν, ώστε στη θέση σας να συμμετάσχει άλλος ενδιαφερόμενος.
Τηλ. επικοινωνίας με γραμματεία Αγροκτήματος: 2310 473842

29/01/2013
Ημερολόγιο κήπων Φεβρουαρίου

Κατεβάστε το ημερολόγιο κήπου για τον Φεβρουάριο

19/01/2013
Συνάντηση Καλλιεργητών

Καλούνται οι καλλιεργητές σε συνάντηση στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής το Σάββατο 02/02/13, στις 10:00 πμ.
Θα συζητήσουμε διάφορα ζητήματα που αφορούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, όπως η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εντόμων, η λίπανση των νέων καλλιεργειών κ.α.
[Προσοχή!! Η ημερομηνία έχει αλλάξει. Αρχικά είχε ανακοινωθεί άλλη.]

10/01/2013
Παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων

Για παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων μπορείτε να απευθυνθείτε στους φοιτητές ή να στείλετε email στον Θεοδόση Παπαθεοδοσίου έως το τέλος Ιανουαρίου.
Η παράδοση φυτών θα γίνει σύμφωνα με τις παραγγελίες.
Δείτε τον κατάλογο

09/01/2013
Το Α.Π.Θ. Στο NΟΗΣΙΣ, Συνάντηση Καινοτομίας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού

Και το ΟΙΚΟ-ΑΠΘ με τους Λαχανόκηπους
Δείτε εδώ.

————————————————————————–

25/09/2012
Ωράριο λειτουργίας
Το ωράριο λειτουργίας των λαχανόκηπων είναι πλέον και πάλι συνεχές,
ήτοι 07:00 – 20:00.
Βέβαια, αυτό θα προσαρμόζεται αυτομάτως όσο μικραίνει η διάρκεια της ημέρας.

10/09/2012
Φυτικά υπολείμματα
Παρακαλείστε θερμά να μην ρίχνετε φυτικά υπολείμματα στους κάδους του παρακείμενου super-market (Carrefour Μαρινόπουλος).
Τα φυτικά υπολείμματα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ως οργανική ουσία στους κήπους σας ή να εναποτίθενται εσωτερικά στην είσοδο των κήπων για να διατεθούν ως ζωοτροφή στα ζώα του Αγροκτήματος.

10/09/2012
Στάθμευση αυτοκινήτων
Απαγορεύεται αυστηρώς η στάθμευση των αυτοκινήτων στην είσοδο της αποθήκης του Carrefour Mαρινόπουλου.
Το κατάστημα αναγκάστηκε πρόσφατα, να καλέσει την τροχαία Θεσ/νίκης,
καθώς η είσοδος της αποθήκης αποτελεί ιδιωτικό χώρο και παρεμποδίζεται η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων.

07/09/2012
Χρήση κοπριάς
Η μη επεξεργασμένη κοπριά είναι φορέας πολλών ασθενειών, εντόμων του εδάφους (π.χ. κρεμμυδοφάγος) και ζιζανίων, τα οποία είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστούν με βιολογικές μεθόδους.
Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η χρήση της στους λαχανόκηπους.
Προτείνεται η χρήση εμπορικών τυποποιημένων σκευασμάτων, όπως κομπόστ, βιολογικών οργανικών λιπασμάτων ή κατάλληλα επεξεργασμένης κοπριάς. Τα σκευάσματα αυτά είναι απολυμασμένα και απαλλαγμένα ασθενειών, εχθρών και ζιζανίων.

05/09/2012
Ωράριο λειτουργίας
Από Δευτέρα 3/9/12 οι λαχανόκηποι είναι ανοικτοί:
το πρωί από 07:00 – 12:00
και το απόγευμα από 16:00 – 20:00

05/09/2012
Αντιμετώπιση εντόμων στα χειμερινά λαχανικά
Για την αντιμετώπιση εντόμων στα χειμερινά λαχανικά προτείνεται ψεκασμός με βρέξιμο σκεύασμα του Βάκιλου Θουριγκίας προληπτικά κάθε επτά (7) μέρες σε αναλογία σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος

 

Βιολογικό Αγρόκτημα: πώς θα φθάσετε

03/09/2012
Διανομή χειμερινών σπορόφυτων
Τα χειμερινά σπορόφυτα διανέμονται στο Βιολογικό Αγρόκτημα (χάρτης) σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Δευτέρα 3/9 8-12 πμ
Τρίτη 4/9 8-12 πμ
Τετάρτη 5/9 5-8 μμ
Πέμπτη 6/9 8-12 πμ
Παρασκευή 7/9 8-12 πμ
Σάββατο 8/9 8-12 πμ

Ακολουθεί καλό πότισμα

03/09/2012
Προτεινόμενες ημερομηνίες & αποστάσεις σποράς & φύτευσης λαχανικών (πίνακας)

27/07/2012
Διάθεση των πρώτων χειμερινών λαχανικών (πράσα)
Αυτή την εποχή συνιστάται να γίνει η φύτευση των πράσων. H συγκομιδή τους γίνεται συνεχώς καθόλη την διάρκεια του χειμώνα.
Όσοι καλλιεργητές επιθυμούν μπορούν να τα προμηθευτούν από το Αγρόκτημα (στην είσοδο των λαχανόκηπων). Διατίθενται δεμάτια των 25 τεμαχίων.
Οδηγίες φύτευσης:
Φύτευση με φυτευτήρι
Αποστάσεις φύτευσης 20χ20 εκ.
Βάθος φύτευσης 10 εκ.
Ακολουθεί καλό πότισμα

27/07/2012
Κατεργασία των λαχανόκηπων
Το Αγρόκτημα αναλαμβάνει την κοπή χόρτων (με πετονιά) και την κατεργασία του εδάφους (με φρέζα) για τα ακαλλιέργητα τμήματα των λαχανόκηπων.
Όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στους φοιτητές.

17/07/2012
Γενική Συνάντηση των καλλιεργητών
Τετάρτη 18/7, 18:30
στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη
Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη για να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται και να ορίσουμε κάποιους κανόνες αποδεκτούς από όλους για καλύτερη συνύπαρξη.

13/07/2012
Ψεκασμός με φυσικό πύρεθρο:
Τα αποτελέσματα του τελευταίου ψεκασμού ήταν αρκετά ικανοποιητικά όσον αφορά τις αφίδες, τους θρίπες, το πράσινο σκουλήκι και τον δορυφόρο. Δυστυχώς όμως δεν μείωσε αρκετά τους πληθυσμούς των αλευρωδών.
Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικός ψεκασμός με φυσικό πύρεθρο.
Ο ψεκασμός θα γίνει: Παρασκευή 13/7 ή Δευτέρα 16/7 το απόγευμα
Και για να έχει καλά αποτελέσματα αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει από ΟΛΟΥΣ

25/06/2012
Ψεκασμός με Spinosad:
Λόγω της αύξησης των πληθυσμών των εντόμων (αλευρώδεις, αφίδες, θρίπες) προγραμματίστηκαν υποχρεωτικοί ψεκασμοί με το βιολογικό σκεύασμα Spinosad.
Το διάλυμα θα προετοιμαστεί και θα διατίθεται την Πέμπτη 28/6 και Σάββατο 30/6 το απόγευμα.
(Κόστος 0.5 € / 2 λίτρα)
Παρακαλούμε δηλώστε την ημερομηνία που προτιμάτε στους φοιτητές.

Γιορτή των λαχανόκηπων τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Αγρόκτημα

Αγαπητοί καλλιεργητές,

σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης των λαχανόκηπων του Α.Π.Θ. στην πανεπιστημιακή κοινότητα, που διοργανώνουν οι Πρυτανικές Αρχές και η Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ., τη Δευτέρα 25 Ιουνίου.

Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο χώρο των λαχανόκηπων, ενώ στις 21:00 θα συνεχίσουμε με γιορτή στα Εκπαιδευτικά (Πέτρινα) Κτίρια με τη συμμετοχή της μουσικής ομάδας της Γεωπονικής Σχολής.

Σας περιμένουμε όλους,

Οι Πρυτανικές Αρχές,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Ο Πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος,
Δημήτριος Κωβαίος, Καθηγητής

11/06/2012
Παρουσίαση των κυριότερων εχθρών:
Κυριότεροι εχθροί των κηπευτικών καλλιεργειών και η αντιμετώπισή τους
Κατεβάστε μια συνοπτική παρουσίαση της εισήγησης του κ. Κωβαίου που έγινε στα πλαίσια των σεμιναρίων.

05/06/2012
Παραγγελίες ωφέλιμων εντόμων:
Για την προμήθεια των ωφέλιμων εντόμων (Swirskii) που αναφέρθηκαν στα σεμινάρια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δίνουν τις παραγγελίες τους στους φοιτητές το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζεται ότι για να έχουμε καλά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει η χρήση από το σύνολο των καλλιεργητών

05/06/2012
Ψεκασμός με θείο:
Λόγω των καιρικών συνθηκών και της εμφάνισης εντόμων (αλευρώδεις, αφίδες κλπ) συνιστάται ψεκασμός με βρέξιμο θείο, σε αναλογία σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος.
Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30° C, (καλύτερα απογευματινές ώρες) το συντομότερο δυνατόν, ώστε να έχει εξατμιστεί όταν την επόμενη εβδομάδα εγκαταστήσουμε τα ωφέλιμα ακάρεα (Swirskii)

05/06/2012
Κάδοι για κομπόστ:
Δίπλα στην πύλη έχουν τοποθετηθεί δύο κόκκινοι κάδοι για συλλογή υλικού για κομπόστ. Στο αυτοκόλλητο (αρχείο pdf) αναγράφονται τα κατάλληλα και ακατάλληλα υλικά. Δεν πρέπει να πετιούνται πλαστικές σακούλες και άλλα ακατάλληλα απορρίματα.

30/05/2012
Διάθεση σποροφύτων:
Στον χώρο των λαχανόκηπων, διατίθενται καθημερινά πλέον από τους φοιτητές, σπορόφυτα από τα ακόλουθα είδη, ώσπου να εξαντληθούν.

  • Καρπούζια
  • Πεπόνια
  • Αγγούρια
  • Μελιτζάνες Λαγκαδά
  • και διάφορα αρωματικά

25/05/2012
Σεμινάρια 01 και 02 Ιουνίου
Την Παρασκευή και το Σάββατο 1-2 Ιουνίου θα γίνουν σεμινάρια, σε αίθουσες διδασκαλίας του Αγροκτήματος, με κύρια θέματα:

  1. την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των κηπευτικών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και
  2. τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες των θερινών λαχανικών.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο αρχείο pdf

24/05/2012
Αντιμετώπιση Ασθενειών και Εντόμων με Φυσικά Υλικά και τρόπους
Συνταγές και οδηγίες σε αρχείο pdf

23/05/2012
Παραγγελίες φυτών:
Για παραγγελίες φθινοπωρινών και χειμερινών σπορόφυτων μπορείτε να απευθυνθείτε στους φοιτητές ή να στείλετε email στον Θεοδόση Παπαθεοδοσίου έως τις 10 Ιουνίου.
Παράδοση φυτών θα γίνει σύμφωνα με τις παραγγελίες και μόνο και θα αρχίσει στις αρχές Αυγούστου. Λαχανικά που θα είναι διαθέσιμα είναι τα εξής:

  1. Λαχανάκι Βρυξελλών
  2. Λάχανο άσπρο
  3. Λάχανο κόκκινο
  4. Λάχανο κινέζικο
  5. Μπρόκολο
  6. Μπρόκολο Romanesco
  7. Κουνουπίδι άσπρο
  8. Κουνουπίδι μωβ
  9. Γογγύλι άσπρο
  10. Γογγύλι μωβ
  11. Αντίδι
  12. Μαρούλι
  13. Μαρούλι σγουρό
  14. Μαρούλι κεφαλωτό
  15. Lollo Rosso
  16. Σέλινο
  17. Σέλερυ
  18. Radicio
  19. Πράσσα

Δείτε και το αρχείο (pdf) για φωτογραφίες

23/05/2012
Ψεκασμος με μυκητοκτόνο:
Λόγω των συχνών βροχοπτώσεων ο κίνδυνος εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών είναι αυξημένος. Προτείνεται ο ψεκασμός των φυτών με χαλκούχο μυκητοκτόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος ή με παρασκεύασμα σόδας φαγητού με την παρακάτω συνταγή

  • 4 κιλά νερό
  • 1 κουτάλι σούπας σόδα φαγητού (20 γραμ.)
  • 2,5 κουτάλια σούπας λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φυσικό σαπούνι ή υγρό σαπούνι για πιάτα

Τα φυτά πρέπει να είναι ποτισμένα πρόσφατα.
Πλήρης κάλυψη του φυτού με το παρασκεύασμα το απόγευμα.
Επανάληψη μετά από 7 μέρες ή μετά από βροχή.

10/05/2012
Διάθεση φυτών:
Σας ενημερώνουμε ότι διανομή σπορόφυτων θα γίνει την Παρασκευή 11/5 το απόγευμα (18:00 – 20:00) και το Σάββατο 12/5 το πρωί (08:00 – 10:00)
Διαθέσιμα φυτά:

  • ντομάτες ¨καρδιά βούβαλου¨
  • πιπεριές για γεμιστά
  • μελιτζάνες ” Λαγκαδά”
  • καρπούζια
  • πεπόνια

Ακόμη, παραγγελίες όψιμων λαχανικών θα συγκεντρώνονται από τους φοιτητές της γεωπονικής μέχρι τις 15/5, και η παράδοση των φυτών αυτών θα γίνεται μόνο σε όσους έχουν παραγγείλει.

09/05/2012
Περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων:
Διαπιστώθηκε ότι η σκόνη από την κίνηση των αυτοκινήτων στον χώρο των λαχανόκηπων επικάθεται στο φύλλωμα των φυτών γεγονός που οδηγεί στην αναστολή της ανάπτυξής τους εξαιτίας της μείωσης της φωτοσύνθεσης. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η είσοδος των αυτοκινήτων στον χώρο των κήπων και παρακαλείστε να σταθμεύετε εκτός της περίφραξης. Για τις έκτακτες περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη χρήσης του αυτοκινήτου θα προηγείται συνεννόηση με τους υπεύθυνους του χώρου.

08/05/2012
Διάθεση φυτών και υλικών:
Την Τετάρτη 09 & Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρες 08:30-10:30 & 18:00-20:00 στον χώρο των λαχανόκηπων θα διατίθενται φυτά και υλικά στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

07/05/2012
Προτεινόμενες ημερομηνίες & αποστάσεις σποράς & φύτευσης (πίνακας)

02/05/2012
Διάθεση φυτών και υλικών:
Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαϊου και ώρες 08:00 – 20:00 στον χώρο των λαχανόκηπων θα διατίθενται φυτά και υλικά σε όσους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν παραγγείλει. Καλύτερες ώρες για άμεση μεταφύτευση είναι οι πρωινές και απογευματινές.