Γνωρίστε την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Δευτέρα 21 Μαΐου στις 18.00, στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ (κόκκινο κτίριο Επιτροπής Ερευνών), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ.

Ο Oργανισμός ΔΗΩ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στα
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια:
Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA): Δυνατότητες Εφαρμογής της στην Ελλάδα

  • Σάββατο , 19 Μαΐου, στην Κομοτηνή, στο ΚΕ.Γ.Ε. «Δήμητρα» στις 9.00
  • Κυριακή , 20 Μαΐου, στα Γιαννιτσά, στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου του Κέντρου Ιππικής Τέχνης Πέλλας, στις 13.00
  • Δευτέρα, 21 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, Κτίριο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ (κόκκινο κτίριο Επιτροπής Ερευνών), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, στις 18.00

Α’ κύκλος: «Τι είναι η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία- Ευρωπαϊκά Παραδείγματα»
Ομιλητές:

  • Pierre Besse, μέλος AMAP, Toulouse, Γαλλία
  • Lilli Henzl, μέλος της CSA GE.LA, Αυστρία
  • Cathleen Cross, μέλος CSA στη Heidelberg, Γερμανία

B’ κύκλος: «Πώς να στήσετε τo δικό σας Δίκτυο Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας»
Ομιλητές:

  • David Burton, διαχειριστής της River Bourne Community Farm CIC, Salisbury, Μ. Βρετανία
  • Veikko Heintz, μέλος της Community Farm Karlshof, Brandenburg, Γερμανία

Η συμμετοχή είναι δωρεάν

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Community Supported Agriculture for Europe!”. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ο Οργανισμός ΔΗΩ μαζί με άλλες εφτά οργανώσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικός σκοπός για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “CSA for Europe!” είναι οι καλλιεργητές και οι καταναλωτές να γνωριστούν με την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και μέσω επισκέψεων σε αγροκτήματα που λειτουργούν με αυτές τις αρχές σε άλλες χώρες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάγεται στα προγράμματα Grundtvig για την εκπαίδευση ενηλίκων.

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, είναι μια εναλλακτική κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, όπου οι αγρότες και οι καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Βασικό στοιχείο σε όλες τις μορφές της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, είναι ο αυξημένος βαθμός συμμετοχής των καταναλωτών στις δραστηριότητες μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον οι καταναλωτές, τις περισσότερες φορές, χρηματοδοτούν εξ αρχής τον προϋπολογισμό μιας γεωργικής εκμετάλλευσης για το σύνολο της παραγωγικής περιόδου, με σκοπό να προμηθεύονται γεωργικά προϊόντα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλές φορές τα καλλιεργούμενα προϊόντα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι συναποφασίζονται σε συνελεύσεις, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού.

Το σύστημα έχει πολλές παραλλαγές για το πώς ο γεωργικός προϋπολογισμός υποστηρίζεται από τους καταναλωτές και με ποιο τρόπο αυτοί στη συνέχεια παραλαμβάνουν τα τρόφιμα. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως οι καταναλωτές λαμβάνουν άμεσα, γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (βιολογικά/βιοδυναμικά) και οι γεωργοί διασφαλίζουν εξαρχής τους απαραίτητους πόρους τόσο για τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες, όσο και για τη διαβίωσή τους χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες.

Comments are closed.