Category Archives: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις Γραφείου Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Εκδήλωση της Επιτροπής Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΑΠΘ την 5η Ιουνίου 2018, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Read more »

Σύσταση Εθελοντικής Φοιτητικής Ομάδας ΑΠΘ για το Περιβάλλον

Σύσταση Εθελοντικής Φοιτητικής Ομάδας ΑΠΘ για το Περιβάλλον
Πρώτη συνάντηση 5 Ιουνίου
Δηλώστε συμμετοχή από τώρα στη σχετική φόρμα!!
Δείτε την πρόσκληση – ανακοίνωση που ακολουθεί.

Read more »

Θέσεις στάθμευσης και ασφάλισης ποδηλάτων στο campus

Τις προηγούμενες ημέρες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Πανεπιστημιούπολης 15 θέσεις στάθμευσης και ασφάλισης ποδηλάτων. Είναι σπειροειδείς μεταλλικές και επιτρέπουν την ασφάλιση των ποδηλάτων όχι μόνο από τη ρόδα, αλλά και από τον σκελετό.

Αν τα ποδήλατα κλειδώνονται με τον σωστό τρόπο σε κάθε θέση μπορούν να χωρέσουν δέκα ποδήλατα· πέντε από κάθε πλευρά. Δείτε το σχήμα και την φωτογραφία. Ο καλύτερος τρόπος είναι με την πίσω ρόδα, όπως το άσπρο ποδήλατο.

Αν όμως δεν κλειδώνονται σωστά τότε ένα ποδήλατο μπορεί να καταλαμβάνει και την θέση της άλλης πλευράς, όπως στις παρακάτω φωτογραφίες.

Καθώς βλέπουμε ότι οι θέσεις έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούνται ελπίζουμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε και σε άλλα σημεία το επόμενο έτος.

 

Άνοιξη στο ΑΠΘ: 21 – 22 Μαρτίου

Με ένα διήμερο εκδηλώσεων για το περιβάλλον θα γιορτάσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τον ερχομό της Άνοιξης. Συγκεκριμένα, η εαρινή ισημερία, η Διεθνής Ημέρα Δασών και η Παγκόσμια Ημέρα Νερού θα εορταστούν στο ΑΠΘ τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Μαρτίου, με πολλές εκδηλώσεις και δρώμενα.

Τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Μαρτίου και ώρες 11:00 με 15:00, στον υπαίθριο χώρο πίσω από τη Θεολογική Σχολή, περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάζουν το έργο τους, με έμφαση στην εθελοντική προσφορά για το περιβάλλον. Μαζί τους θα συμμετάσχουν φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με αντικείμενο το περιβάλλον, καθώς και η ομάδα ΒΑΤ (Bio Auth Team) του ΑΠΘ. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται δρώμενα, όπως διανομή δένδρων, κατασκευή πήλινων φωλιών για χελιδόνια, «χρωματισμός» δένδρων, «σπιτική» ανακύκλωση χαρτιού, ξενάγηση στις τεχνητές φωλιές πουλιών της πανεπιστημιούπολης κ.α.

Η Διεθνής Ημέρα Δασών θα εορταστεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η ομιλία, με θέμα «Η Δασοπονία στη νέα οικονομία της γνώσης» από τον Λέκτορα του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Μάριο Τρίγκα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού θα εορταστεί την Τρίτη 22 Μαρτίου και ώρα 12:30, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, με ομιλίες και στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Νερό: Το ΑΠΘ στο σταυροδρόμι της έρευνας και της απασχόλησης». Παράλληλα, στο φουαγιέ του Κτιρίου Διοίκησης θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Νερό και εργασία – εργασία στο νερό» και στον χώρο των υπαίθριων εκδηλώσεων, πίσω από την Θεολογική Σχολή, θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικές δράσεις για την εκπαίδευση, με θέμα το νερό.

Πρόγραμμα Υπαίθριων Εκδηλώσεων
Αφίσα Εκδήλωσης για την Διεθνή Ημέρα Δασών
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Οι εκδηλώσεις «Άνοιξη στο ΑΠΘ» διοργανώνονται από την Επιτροπή Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής και Αισθητικής Διαχείρισης, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος, και το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών διοργανώνεται από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα και την Ένωση Δασοκτημόνων Ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού διοργανώνονται από το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις:

  • Δράση για την Άγρια Ζωή
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
  • Καλλιστώ
  • Μεσόγειος SOS
  • Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
  • Greenpeace

Οι περιβαλλοντικές δράσεις για εκπαίδευση με θέμα το νερό πραγματοποιούνται από την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ.